HTML

PPKE-BTK SzóSz blog

A SzóSzerint Keresztény Közösség, a PPKE-BTK bibliaköre. A diákkör a PPKE Egyetemi Lelkészségének része, és a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség (MEKDSZ) tagja. Egy mókás egyetemi keresztény közösség napi hírei, csodái, bánatai.

Friss topikok

  • Az Úr íródeákja: @izemize: Az "Isten nevében" nem prófétai önmeghatározás, hanem annak a leszögezése, hogy az Ő cso... (2012.02.18. 23:55) február 15.
  • rapapampam: Az előítéletekről nem tehetünk. Az ítéletes érzésekről, gondolatokról sem, más kérdés, hogy mit ke... (2012.02.08. 08:43) A hajléktalan és a patkány
  • Az0r: 'obein'??? vagy ez csak egy figyelemteszt volt? :) (2011.09.13. 13:33) A Bibliatanulmányozás lényege
  • Az0r: Tetszett. (2010.08.23. 19:18) A Csata
  • Gyogyó: Azt ajánlotta az oldal: "Szólj hozzá!" Nem lehet. (2010.07.18. 19:21) A búcsúzás – Csobánka, 2010

Linkblog

2007.09.04. 17:32 Filologus

Túlélőcsomag I: A Katolikus-Protestáns szótár

 

Egy felekezetközi (értsd ökumenikus, csak benne vannak a nem-történelmi kis szekták (egyházak) is) közösség lévén nagyon fontos, hogy bár különböző lelkiségi háttérből jöttünk egy Urat szolgálunk. S bár nem akarunk semmilyen tornyot építeni az ember még is sokszor Bábelben érzi magát: a sok-sok különböző hagyomány mind rajta hagyta nyomát a kifejezéseinken, gondolkodásunkon is, ami sokszor nagyban nehezíti egymás pontos megértését.

Ha csak most ismerkedsz a SzóSz-szal nektek készült ez a kis szótár, a kezdő túlélő-csomag részeként. S ha még csak nem is tudod mi az a lelkiségi háttér, akkor készült csak igazán neked ez a szótár. Fogadjátok szeretettel!

FIGYELMEZTETÉS: a szótár korántsem teljes, és korántsem barátságos, sokszor nyíltan gúnyolódik az egyes felekezeteken, kéretik nem megsértődni, hanem kommentálni. Ráadásul, a protestáns verzió egy bizonyos általam kevéssé ismert de gyakran gúnyolt erősen konzervatív álláspontot képvisel.

Katolikus  -  Történelmi Protestáns  -  Baptista  -  (+szabad keresztény és egyéb verziók)

Keresztény - Keresztyén (szégyen és gyalázat, hogy erre a jelentésre is két külön szót használunk, de érdemes megjegyezni, hogy a ma használt protestáns verziót még Pázmány Péter is használta, tehát valamikor ez szó egyszerűn tábort váltott, a kis áruló)

 Tanúságtétel - Bizonyságtétel (amikor egy keresztény megoszt valamit másokkal, lehet ez a megtérésének története, egy csoda, egy ima-meghallgatása)

 Szentírás – Biblia – Isten Szava, az Úr Igéje és a többi és a többi

 Eukarisztia – Úrvacsora (végül is ez két kifejezés csak a felületes szemlélődő számára feleltethető meg egymás számára, igazából még csak nem is hasonlítanak egymásra. De komolyan.)

 ’Ámen – ’Ámen – Á’men – Á’men (’-jel az angol fonetikában egyezményesen a hangsúly jele)

Ökumenikus – Ökumenikus - Felekzetközi

A személyes kedvenceim:
Ozeás – Hóseás

Keresztelő Szent János – Keresztelő János – Bemerítő János (nem vicc, én is az utolsót használom, bár egyszer sikerült ökumenikusnak lennem valahogy így: „Bemerítő Szent Ján.. illetve... Keresztelő Ján.. na szóval tudjátok!”)

Izajás – Ézsaiás

Aggeus – Haggeus

Nehemiás – Nehémiás

Silász – Szilász (nem tudom miért, de igazán vicces, hogy hacsak egy betűben is de ragaszkodunk az elkülönülésünkhöz)

 

A neccesebbek

Nyelvima – no comment - Nyelveken- szólás (hát ez most itt hosszú és bonyolult lenne kifejteni)

Mariológia – Bálványimádás – Az meg mi???

Hiszekegy – Hitvallás – hát…. a jó kérdés, innen az hova tűnt.

 
S van, ami közös, azonos, ami nem csak az jelenti, hogy azonos szót használunk rá, hanem azt is, hogy ezek egyjelentésű szavak:

 
Krisztus

Szeretet

Üdvösség

 

S azt hiszem ez a kis összeállítás is, jól mutatja, amit Szent Ágoston, Melanchton, Wesley gondolt a felekezetek közötti egységéről: „A lényeges dol­gokban egy­ség, egye­bek­ben sza­badság, de mindenben szeretet.”

 …de mindenben szeretet.” valahol itt érzem a hangsúlyt. Ugyanis, ha nem éppen saját gyülekezetünkbe vagyunk mélyen beágyazódva, és nem onnan olvassuk ezt a sok fura kifejezést, akkor igazán csak a humor forrása lehet. Szomorú, de mégis érthető, hogy Krisztus teste elválasztottságban él. S ebben a kérdésben talán a fontos az, hogy ezek a szavak nem határok, amelyek elválasztanak egymástól, hanem kapcsolatok, amelyek összekötnek, ha ott az elfogadás és a megértés, mint tolmácsok, hogy igazán jól értsük egymást.

2 komment

Címkék: közösség szeretet kaotikus szósz proti


A bejegyzés trackback címe:

https://szosz.blog.hu/api/trackback/id/tr95157410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lilie 2007.09.10. 21:38:33

ez aranyos lett. csak azért mert fontosak a visszajelzések. áldás.

Czimby 2009.08.26. 00:40:34

A bizonyságtételre hallottam a "bizonyság", "tanubizonyság" kifejezéseket is. Hogy hol, azt ne kérdezzétek... :D
süti beállítások módosítása